Miody

Każdy z nas z reguły lubi miód. Nie każdy jednak wie, jak bardzo miód jest zdrowy i ożywczy dla naszego organizmu. Wszystko oczywiście pod warunkiem, że jest on kupowany w miejscach, w których proponuje się miody z pasieki, a nie z chińskiej fabryki. Należy szukać stoisk, w których sprzedaje się miody naturalne, bez konserwantów.

Najmłodszy gatunek miodu dostępny w sprzedaży to miód nawłociowy, który jest miodem bardzo słodkim, bardzo lubianym przez konsumentów. Jest mętny, krystalizuje się do bardzo gęstej postaci, jest bardzo jasny. Jest polecany osobom, które mają problemy z nerkami oraz z nawracającymi infekcjami układu moczowego.

Lipowy miód to miód z kwiatów lipy i tak też pachnie. Jest to miód o nieco kwaśnym smaku, jest polecany na przeziębienia oraz na grypę. Każda osoba, która ma problemy z powracającym katarem powinna regularnie pić miód zamiast jeść czekoladę – zawsze będzie to pomocne. Miód lipy to miód, który obniża gorączkę, dlatego jest tak polecany przy grypie. Jest to także doskonały gatunek dla osób, które mają anginę oraz innego rodzaju choroby gardła. Niekiedy także jest polecany dla osób, które mają nerwicę. Każda osoba, która ma problemy z braniem nadmiernej ilości antybiotyków również powinna posmakować tego rodzaju miodu.

Gryczany miód natomiast ma zdecydowanie ciemniejszy kolor niż miód z kwiatów lipy. Jest to miód o bardzo charakterystycznym zapachu, nie zawsze jest lubiany przez dzieci i niektórych dorosłych. Jest to miód zdecydowanie polecany osobom, które mają problemy z układem krwionośnym, bowiem oczyszcza on naczynia krwionośne i poprawia jakość pracy serca. Każda osoba, która ma skaleczenia i duże ilości ran na ciele powinna go pić, bo przyspiesza ich gojenie.