Krajalnice, szatkownice do warzyw i owoców – które urządzenie wybrać do naszej kuchni?

Świeże warzywa oraz owoce stanowią podstawę diety wielu z nas. Nic w tym dziwnego – ich regularne spożywanie daje nam energię oraz dobre samopoczucie na cały dzień pełen pracy i wyzwań. Same warzywa to jednak nie wszystko – duże znaczenie ma to jak je przygotujemy. W tym celu warto wyposażyć się w profesjonalne urządzenie pozwalające na ich łatwe krojenie i siekanie. Najpopularniejsze z nich stanowi krajalnica do warzyw, jednak na rynku znajdziemy również wiele innych. Zapraszamy do przyjrzenia się im razem z nami.

Szatkownica, a może krajalnica do warzyw?

 

Krajalnice, wbrew pozorom, nie są deskami do krojenia. 😉 To sprzęty, jakie pozwalają nam w szybki sposób pokroić, czy też posiekać ulubione warzywa, tak aby były gotowe do podania. Z ich pomocą znacząco oszczędzamy czas oraz energię. O ile w przypadku przygotowywania dla siebie obiadu nie musimy się zbyt wiele natrudzić, to już przy większej rodzinie staje się to wyzwaniem, prawda? W naszym zabieganym świecie ma to niebagatelne znaczenie, dlatego warto szukać rozwiązań, które zwiększą komfort naszego życia. Na szczęście, dzięki nowoczesnym sklepom w rodzaju Eldom AGD są one zawsze pod ręką. (Szeroki wybór ich krajalnic i szatkownic do warzyw znajdziecie pod tym adresem: eldomagd.eu/kategoria/krajalnice). Na który ze sprzętów jednak się zdecydować? Jaki rodzaj najlepiej spełni nasze potrzeby?

Elektryczna, a może ręczna?

 

Szatkownice do warzyw dzielą się na dwa podstawowe rodzaje: automatyczne, oraz ręczne. Każdy z nich ma swoje plusy oraz minusy. Warianty mechaniczne, jak się domyślamy, wymagają od nas trochę wysiłku oraz czasu przy siekaniu, jednak efekt jest praktycznie zawsze zadowalający. Do ich plusów należy także stosunkowo niska cena. Wady? Są one niestety mało uniwersalne. Innymi słowy, nie posiekamy w nich wszystkich warzyw oraz owoców.

 

W przeciwieństwie do modeli ręcznych, szatkownica elektryczna zmierzy się praktycznie ze wszystkim co do niej wrzucimy. I zwykle wygra ten pojedynek. 😉 Jest też znacznie łatwiejsza w obsłudze, a przede wszystkim znacząco redukuje czas siekania. Ma to duże znaczenie, gdy robimy obiad dla gości, którzy mają przyjść lada chwila, a my wciąż jesteśmy w proszku. Spróbujcie pokroić warzywa w nerwowych warunkach – skaleczenia gwarantowane. Minusem tej krajalnicy do warzyw może okazać się cena, znacznie wyższa niż w przypadku innych.

Nie tylko do dużych kuchni

 

Oprócz dużych, elektrycznych lub ręcznych krajalnic do warzyw, jakie zajmują sporo miejsca w kuchni, w internetowych sklepach znajdziemy także wiele mniejszych urządzeń przeznaczonych stricte do tak popularnych rodzajów warzyw, jak pomidor, ogórek, czy czosnek, oraz również tych o bardziej uniwersalnym charakterze. Naszym zdaniem to właśnie w takie powinniśmy celować, gdyż kupowanie osobnych sprzętów do poszczególnych warzyw lub owoców mija się z celem. Lepiej zainwestować w solidne, wszechstronne narzędzie – niekoniecznie zajmujące pół kuchni – niż się rozdrabniać. Do rozdrabniania się są warzywa. 😉